2015. december 9., szerda

Karácsonyi hal másképpen - recepttel

A karácsonyi asztalról sok helyen nem hiányozhat a hal. Ennek egyik magyarázata, hogy Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, ezáltal a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett, amely Jézus követését jelenti. 

A karácsonyi halevés magyarázata a néphagyományban is megtalálható. A gyors mozgású hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre. 

Ha nem szereted a halat, vagy vegetáriánus vagy, a szimbólumot akkor is elkészítheted, ha a kép alapján formára szabott leveles tésztát 
  • apró sült húsdarabokkal,
  • fűszerezett darált hússal (gyakorlatilag fasírt); 
  • sült hagymás gombával; 
  • karikára vágott főtt tojással, sajttal és baconnal; 
  • édességként készítve pedig túróval (utóbbihoz: citrom reszelt héja és leve, porcukor, tojássárgája és kevés búzadara) 
töltöd meg. A pohárral kör alakúra szaggatott 'pikkelyekkel' még a bőség megjelenítését is szimbolizálni tudod.


Leveles tészta egyszerűen:

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 
25 dkg sütőmargarin, 
csipetnyi só, 
6 evőkanál hideg víz, 
1 evőkanál ecet.

Készítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órán át pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formában felvágjuk, megtöltjük. A pihentetésre tekintettel célszerű a tésztát előző este meggyúrni. Utána, ha megtöltöttük, sütésig tároljuk hűtőben. 
Amennyiben nem szeretnél gyúrni, gyorsfagyasztott leveles tésztát is használhatsz.

Készíthetsz belőle krémest, szerelmes levelet, gesztenyés, diós, mákos kiflit, sonkás batyut, sajtos táskát, aprósüteményt - reszelt sajttal, tehát bármit, mint a leveles tésztából. Előmelegített sütőben 200 fokon rózsaszínűre süsd, a sütési idő a tölteléktől függ. 

Ha édes tésztát készítesz belőle, a tetejét - miután kisült - hintsd meg vaníliás cukorral. Ha sós süteményt sütsz, a tésztáját erősebben sózd meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése