2014. március 31., hétfő

Kavicsok horgolt ruhában

Kavicsok dekorációként történő felhasználásával kapcsolatosan sok-sok ötletet bemutattam már, íme az első, amikor összekötjük a kézimunkázással. Aki szépen horgol, ezzel a technikával is készíthet nagyon szép dekorációt.
Egyéb kaviccsal kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók. 

Cipőfűző karkötő

Néhány színes cipőfűző (vagy zsinór) és pár perc időráfordítás szükséges a képen látható - hurkolással készített - karkötő megvalósításához. A tennivalók a lépésről-lépésre képeken nyomon követhetők.
Egyéb karkötőkkel kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.

2014. március 30., vasárnap

Ágyvég házilag

Saját magunk által tervezett és kivitelezett egyedi ágyvéget készíthetünk - nagyon barátságos költségvetéssel - az alábbi képek alapján. 
Az egyforma négyzet alakúra kiszabott vékony furnérlapokhoz a kétoldalú ragasztóval hozzá rögzítjük az ugyanolyan méretű szivacsokat, majd különféle (vagy azonos színű) anyaggal vonjuk be, a furnérlapok hátulján tűzőgéppel letűzve. Végül egy méretre szabott, szintén vékony furnérlapra ragasztjuk a párnácskákat és az így kapott ágyvég kerületére vastag díszítő zsinórt ragasztunk. Ezt követően már csak a falra helyezés lesz a feladat, amit a hátuljára szerelt néhány fényképakasztóval oldhatunk meg.

Összecsukható fotel

Hogy tetszik az alábbi 'összecsukható fotel'? Aki tud varrni és ért kicsit a szabáshoz is, el tudja készíteni. Két azonos méretű, ferdére vágott szivacs (de székpárna is megteszi) szükséges hozzá, amire erősebb anyagból - a képen látható módon háromszög alakban összekötött - huzatot kell varrni. Előnye, hogy kényelmes ülést biztosít és összecsukva rendkívül kis helyen elfér, praktikus az autó csomagtartójában, kiránduláshoz.

Fonallevél

Lépésről-lépésre nyomon követhető az alábbi képsoron a drótra hurkolt fonallevél készítésének munkamenete. Nem igényel különösebb ügyességet és gyorsan megvalósítható,  ezért bárkit könnyen sikerélményhez juttathat. A merevítéshez keményítőt, vagy tapétaragasztót is lehet használni. Amennyiben nagyobb méretben készítjük  - az első fotón látható módon -dekorációként is alkalmazható, de kisebb méretben a hátoldalára erősített apró biztosító tűvel ellátva kitűzőként is viselhető.

 

2014. március 29., szombat

Szendvicstorta

Látványnak is ínycsiklandozóan szép az alábbi szendvicstorta. Praktikuma, hogy előre elkészíthető - ami vendégvárásnál előny -, ráadásul költségkímélő is. Alapanyaga egy kerek cipókenyér, amit vékonyan meghámozva több körszeletre vágsz és tulajdonképpen bármilyen kedvenc krémmel megkenhetsz. A krém alapja az alaposan összekevert vaj, és tejföl, amit ízlés szerint különféle apróra vágott zöldfűszerekkel ízesíthetsz (petrus, újhagyma és a szára, kapor stb.) majd add hozzá a szintén apróra vágott főtt tojást, sonkát, reszelt sajtot stb.). Ezt követően már csak a díszítés marad hátra, amit a képen látható módon (lazackrémes, garnélás) is megoldhatsz, de felhasználhatsz hozzá uborkát, paradicsomot, paprikát, tojáskarikákat, szalámiszeleteket is. Főzésben jártasabbak aszpikkal fényesíthetik a tetejét.

Horgolt szőnyeg

Kidobásra szánt pólók, vagy hasonló anyagból készült ruhadarabok és mindenféle maradék fonál felhasználható az alábbi horgolással készült kerek szőnyegeknek az elkészítéséhez. A munka menete a képeken lépésről-lépésre nyomon követhető. Gyerekszobába játszószőnyegnek kiváló lehet.

2014. március 28., péntek

Spirál zöldség rakottas

Nem csak vegetáriánusoknak ajánlom a képeken látható spirálisan körbe rakott sült zöldségek elkészítését, ami nem csak egészséges és nem hizlal, de finom is. A szükséges hozzávalók:
  • két nagyobb burgonya, 
  • egy cukkini, 
  • egy pici sütőtök, 
  • három nagy paradicsom,
  • két evőkanál olívaolaj, 
  • a nagy vöröshagyma,
  • két gerezd fokhagyma, 
  • fél csésze reszelt parmezán sajt,
  • só és őrölt fekete bors, 
  • szárított kakukkfű.
A burgonyát alapos mosás után héjában nem túl puhára megfőzzük, majd a héját rajta hagyva szeletekre vágjuk. Felszeleteljük a többi zöldséget is és egy kiolajozott kerek tűzálló tálban váltakozva, a szeleteket kissé elfektetve és egymásra eresztve spirálisa körbe rakjuk.
Az olajon megdinszteljük a reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk a zöldségre. Megszórjuk sóval, őrölt borssal, szárított kakukkfűvel, majd alufóliával lazán borítva - hogy a pára ki tudjon szökni - a felmelegített sütőbe tesszük kb. egy órára. Nagyjából félidő után rászórjuk a parmezán sajtot és tovább sütjük. Melegen tálaljuk.

Horgolt kislánysapka

A színek összeállításában is és kivitelezésében is nagyon szép az alábbi - főleg hosszú hajú kislányoknak előnyös - horgolt sapka, aminek a szabadon hagyott közepén a copf kívülre helyezhető. 

Nyuszicsomagolás

Az alábbiakban látható nyuszi alakú díszcsomagolás papírból, vagy filcből is elkészíthető, mindössze a kívánt méretűre nagyított sablonformát kell kivágni, a fülrátétet és a farkincát felragasztani, továbbá az arc elemeit megfesteni. Az egészet a négy lyukon átfűzött keskeny szalag tartja össze.
Egyéb húsvéttal kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók. 


Gombos tojás

Az elhasználódott és kidobásra megérett ruhákról levágott gombok újrahasznosíthatók egy szép húsvéti ajándék, vagy asztaldísz készítéséhez. 
A teendő, hogy egy műanyag tojásra felragasszuk a különféle színű és formájú gombokat, amit egy befestett és hungarocellel, vagy gyurmával kibélelt és kicsit megdíszített virágcserépre rögzítünk.
Egyéb gombbal és húsvéttal kapcsolatos ötletek a linkekre kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.

forrás

2014. március 27., csütörtök

Falazott bútorok





Az alábbi képekkel arra szeretnék mintákat mutatni, hogy a lakás felújításakor a bútorok, berendezési tárgyak: 

  • könyvszekrények,
  • ülőgarnitúrák,
  • konyhaszekrények,
  • fürdőszobai szekrények

építetten is megoldhatók. Nem csak olcsóbb, de a helyiség méreteihez igazodva praktikus és egyedien dekoratív megoldás is lehet.